manege paardjes grazen

Bakkers op het paard

Al meer dan een eeuw rijden er stoere Noordwijkerhoutse mannen met de naam Koos Bakker op mooie volbloedpaarden door de duinen en langs het Noordwijkse strand.

 

Liefde voor paarden voert de boventoon

Begin 1900 begon Koos Bakker Senior in Noordwijkerhout een loonbedrijf. Met behulp van paarden ging hij bij landbouwers in de buurt ploegen en maaien.

Toen vanaf 1928 tractoren de paarden grotendeels vervingen, bleef hij de dieren houden als hobby. Het bedrijf groeide en groeide, maar de passie voor paarden bleef. Koos’ zonen Henk en Koos namen in 1950 het bedrijf van hun vader over, en daarmee ook de liefde voor paarden.

Oudste zoon Koos besloot hiermee iets te doen, en ging paardrijles geven. Ook stelde hij ruimte in de stallen ter beschikking aan derden. Paardenliefhebbers konden hun viervoeter toen al veilig en verzorgd bij Koos Bakker stallen. Zijn droom werd écht werkelijkheid toen hij de kans kreeg grond te kopen aan de Noordwijkerhoutse Schulpweg. Hij verkocht het loonbedrijf aan zijn broer, en bouwde op de aangekochte grond de huidige manege.

Tot zijn grote plezier werd zijn hobby zijn werk. Ook hij wist het paardenvirus op de volgende generatie over te dragen. In 1980 werd zijn zoon, die hij ook Koos genoemd had, mede-eigenaar van de manege. In 1985 nam hij het stokje van zijn vader over, en liet het bedrijf verder floreren.

Inmiddels is zíjn zoon, die als vanzelf ook de naam Koos Bakker draagt, al sinds 2008 mede-eigenaar.

 

Manege Bakker Noordwijkerhout

Manege Bakker is in de Bollenstreek, maar ook ver daarbuiten, al sinds 1950 een begrip.

Vanuit het gemoedelijke Noordwijkerhout verzorgen wij allerlei activiteiten voor paardenliefhebbers. Zo organiseren we onder andere buitenritten door de prachtige duinen van het Zuid-Hollands landschap, en over het Noordwijkse strand. Deze ritten, die altijd onder professionele begeleiding plaatsvinden, worden in alle jaargetijden gehouden.

Door de gunstige ligging van de manege kunnen ruiters kiezen uit tal van buitenritten en dagtochten.

 

Professionele paardrijlessen

Manege Bakker verzorgt op vakkundige wijze paardrijlessen voor kinderen en volwassenen. Zowel beginnende als gevorderde ruiters kunnen bij ons terecht.

De lessen voor de beginnende ruiters staan vooral in het teken van vertrouwen tussen ruiter en paard. We hebben een groot aantal paarden en pony’s waaruit gekozen kan worden, variërend van volgzame, betrouwbare paarden en pony’s voor beginnende ruiters, tot dieren die wat meer uitdaging bieden aan de geoefende ruiter. We leren bij Manege Bakker de kinderen omgaan met het paard, en laten ze zien hoe ze het dier moeten klaarmaken voor het rijden. Eenmaal op het paard, wordt er alle tijd genomen voor de ontwikkeling van de jonge ruiter.

We zijn er trots op om te zien dat onze leerlingen uiteindelijk ervaren ruiters worden, die spring- en dressuurlessen kunnen volgen en vol vertrouwen deel kunnen nemen aan een buitenrit. In de lessen voor gevorderde ruiters ligt het niveau een stukje hoger. Natuurlijk is er veel aandacht voor dressuurmatig rijden, maar ook springen, vaardigheid en carrousel-rijden komen aan bod.

Manege Bakker is aangesloten bij de Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra (FNRS) en in het bezit van het veiligheidscertificaat van de Stichting Veilige Paardensport.

 

Pensionstalling aan Zee

Manege Bakker biedt veel diensten aan paardenliefhebbers van ‘all walks of life’.

Zo is er bij de manege ook een moderne pensionstalling. Wie tijdens een (korte) vakantie in de Bollenstreek zijn of haar paard meeneemt, kan die bij ons stallen.

Onze pensionstalling is van alle gemakken voorzien, en biedt de gasten onder andere twee binnenbakken van 20 bij 40 meter, en een buitenbak van 20 bij 60. Ook kunnen ruiters gebruikmaken van een wasplaats, een solarium, een longeercirkel en natuurlijk een van de paddock.

Vanuit de manege kunnen de mooiste tochten gemaakt worden. Manege Bakker is ideaal gelegen aan de rand van de Nationaal Park Hollandse Duinen. Het hele jaar rond kunnen onze gasten met hun paarden genieten van de nabijheid van bos, duinen en strand.

 

Bezoek onze manege

Na of voor een lange buitenrit, of tijdens de paardrijles van één van de kinderen, is het goed toeven in onze gezellige kantine. Onder het genot van een kopje kwaliteitskoffie, een koel biertje of, in de winter, warme chocomel, kun je daar even lekker uitblazen, een goed gesprek aanknopen of genieten van het gezellige uitzicht op de binnenbak waar altijd wat te doen is. Zes dagen per week zijn er lessen, en daarnaast zijn ook bijvoorbeeld de wedstrijden en clinics goed te bekijken vanuit de kantine.

Ook kleine ruiters kunnen er na hun les lekker chillen met hun vriendjes en vriendinnetjes. Natuurlijk is de kantine ook dé plek waar zo af en toe een goed (paarden)feestje wordt gegeven! Loop eens gezellig binnen voor koffie, gezelligheid of informatie over één van onze activiteiten.

Afspraken over de lessen, buitenritten, stalling of meer informatie over de manege is telefonisch te verkrijgen. Je kunt ons iedere werkdag bereiken van 09.00 uur tot 12.00 uur en van 16.00 uur tot 19.00 uur in de weekenden van 9.00 uur tot 16.00 uur op het telefoonnummer 0252-372628